Дослідження колекції млинарських споруд Національного історико-етнографічного заповідника "Переяслав" (1954 – 2022 рр.): історіографія - Вовкодав, В. (Сiверянський літопис, 2023)
У статті здійснено історіографічний огляд праць, присвячених пам’яткам науки й техніки місцевого значення – вітрякам та водяним млинам НІЕЗ «Переяслав». Метою дослідження є аналіз та систематизація публікацій, у яких розглянуто цю проблематику, написаних упродовж 1954–2022 рр. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та історичні методи, принципи наукового об’єктивізму, комплексності, системності та історизму. Використання таких теоретико-методологічних конструкцій дало можливість сформувати дослідницьку логіку та цілісну картину процесу наукового вивчення колекції вітряних та водяних млинів Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини протягом цього періоду, а також показати основні тенденції осмислення наукового доробку дослідників і представити комплексний аналіз літератури. Наукова новизна. Ця студія є першою спробою визначення рівня дослідження збірки млинів Заповідника на базі наукової літератури зазначеного періоду. Висновки. Аналіз стану вивчення порушеної проблематики дав можливість з’ясувати, що наведені публікації є не лише важливою історіографічною одиницею дослідження, а й представляють значну за обсягом базу для вивчення історії формування колекції вітряків та водяників НІЕЗ «Переяслав». Водночас наявність великої кількості спеціалізованих праць, у яких розглянуті питання, пов’язані з названими спорудами, свідчить про неабиякий науковий інтерес до них як до об’єктів окремих студій. А існування великої кількості публікацій різного тематичного спрямування, де в різному контексті згадуються млини Переяславського скансену, доповнює загальний науковий простір їх дослідження.