Діяльність кооперативних організацій українських губерній у галузі зовнішньої торгівлі наприкінці ХIХ – на початку ХХ ст. - Пилипенко, О. (Сiверянський літопис, 2023)
Метою розвідки є вивчення історії виникнення та діяльності кооперативних організацій у галузі зовнішньої торгівлі українських губерній Російської імперії наприкінці ХІХ – поч. ХХ ст., аналіз динаміки й тенденцій їх розвитку; з’ясування місця й ролі українських земель у загальноімперській структурі експортно-імпортних відносин; визначення залежності державного регулювання в цій сфері від місцевої господарської специфіки та пріоритетів регіональних підприємницьких кіл. Методи дослідження добирались відповідно до поставленої мети на основі принципів об’єктивізму та науковості. Переважно використовувався метод аналізу та дедукції для інтерпретації архівних джерел. Наукова новизна полягає в тому, що виокремлено такі провідні передумови діяльності кооперативів: історичні, географічні, фінансові, демографічні, соціальні. Акцентовано увагу на значенні цього виду діяльності кооперативних організацій у мiстах та селищах, де вони працювали. Досліджено головні чинники, що визначали якісні й кількісні характеристики кооперативних організацій наприк. ХІХ – на поч. ХХ ст.: соціально-політичні, соціально-економічні, господарські. Доведено, що окреслені передумови та чинники справили значний вплив на формування провідних тенденцій розвитку та діяльності українських кооперативів у пореформений період. Виділено основні періоди діяльності кооперативних організацій. Охарактеризовано окремі види господарської діяльності. Простежено тенденції та зміст цієї діяльності в контексті проведення реформ і суспільно-економічного розвитку країни. На основі використання історико-педагогічної персоналістики як базового теоретичного підходу в науковому дослідженні розкрито культурницьку й організаційну місію цих видатних діячів. Зазначено, що кінець ХІХ – поч. ХХ ст. характеризувалися не стільки безпосередньо діяльністю великого капіталу, але й селянських організацій. У результаті вивчення діяльності кооперативів Київської, Харківської, Подільської та інших губерній, визначено головні тенденції розвитку сільськогосподарських товариств. Зроблено висновок, що діяльність кооперативних організацій залежала від багатьох факторів: економного розвитку губерній, рівня організації зовнішньої торгівлі, темпів проведення реформ, відповідної атмосфери, у якій перебувало суспільство.