У колі втрат. З особистого листування письменника Юрія Сбітнєва (1931 – 2021) - Гриньова, О. (Сiверянський літопис, 2023)
Стаття представляє собою зібрання цитат з приватного листування письменника Юрія Сбітнєва (1931–2021), які стосуються подій останнього десятиріччя – подій, які зараз найбільше турбують людство. Юрій Сбітнєв – руський письменник (саме такий термін він обстоював для використання в українській мові щодо нього самого та його мови), представник класичної літератури, в другій половині ХХ ст. входив до когорти письменників-«деревенщиків», посідав помітне місце серед авторів російської натурфілософської прози. Після 30-річного затворництва, під час якого ретельно вивчав спадщину Давньої Русі, на початку ХХІ ст. він знову нагадує про себе, але вже як автор романів, які не мають аналогів в історичній давньоруській романістиці. Також видатними представляються його студії щодо «Слова о полку Ігоревім». Для більш ретельного вивчення доби «золотого віку Русі» він у 2008 р. переїхав до Чернігова, а у 2014-му остаточно оселився в нашому давньому місті. Саме до цього періоду відносяться його епістолярні одкровення щодо подій, які сталися у 2014-му і 2022-му роках, хоча, можливо на щастя, він не дожив до початку Широкої війни. Як провидець, письменник бачив весь жах катастрофи, що насувається, а як порядна і чесна людина мав позицію на боці Добра і не міг мовчати, говорив про це на зустрічах з людьми і особливо відверто – у листах. Листи Юрія Сбітнєва просякнуті любов’ю до України та болем за російсько-українські відносини. Ціль публікації – оприлюднити думки і висловлювання видатної людини свого часу – великого друга України й українського народу, та засвідчити честь і гідність істинної російської культури і літератури, яскравим представником якої був і залишається Юрій Сбітнєв.