Художня інтерпретація мотиву правди у творах Семена Климовського - Новик, О. (Сiверянський літопис, 2023)
Творчість барокового письменника Семена Климовського наразі є об’єктом зацікавлення українських літературознавців. Здебільшого знають цього поета як автора пісні «Їхав козак за Дунай». Трактати ж Семена Климовського інтерпретувалися менше, попри те, що є зразком пізнього бароко й унікальними за змістом. У різні часи інтерпретували дидактичні трактати «О правосудію начальствующих, правдѣ и бодрости их», «О смиреніѣ высочайших» Валерій Шевчук, Григорій Нудьга, Леонід Ушкалов та інші науковці. Характеристика мотиву правди та особливостей художнього вираження його в текстах Климовського є актуальною для дослідження барокових мотивів у літературі XVIII ст. У статті творчість цього автора розглянуто крізь призму переосмислення поетом мотиву правди. Барокові риси письма у віршованих трактатах, адресованих цареві, допомагають створити панорамність і художньо інтерпретувати таке відгалуження мотиву правди, як проблема справедливого правління. Тематика творів інтерпретується крізь призму ставлення до влади української барокової інтелігенції. Філософські міркування про сенс людського буття автор поєднує з реалістичним відтворенням проблем його часу. У віршованих трактатах Семен Климовський послуговується низкою художніх і риторичних засобів, характерних для барокової поетики. Уводиться низка біблійних образів для створення похвального слова правді, є й алюзії на народні канти. Твори Семена Климовського порівнюються з текстами його сучасників (Митрофан Довгалевський, Феофан Прокопович та ін.), що дає змогу виявити особливості інтерпретації мотиву правди й справедливості в доробку цього письменника. Трактати Семена Климовського постають реакцією на події першої половини XVIII ст., репрезентують ставлення української інтелігенції до проблеми правди й справедливого правління. Барокові метафори, ампліфікація порівнянь із біблійними образами, риторичні звороти й звертання поєднуються в кількох розділах, підпорядковані ядру мотиву правди.