Рецензія : За покликом предків: Збірник матеріалів П'ятих Самоквасівських читань, присвячених пам'яті В. П. Коваленка / Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка; Навчально-науковий інститут історії та соціогуманітарних дисциплін імені О. М. Лазаревського та ін.; редколегія: О. Б. Коваленко та ін. Чернігів: SCRIPTORIUM, 2019. 204 с.: іл. - Рижова, О. (Сiверянський літопис, 2023)
Укладачі збірника здійснили колосальну роботу з упорядкування всіх наданих статей. Матеріали П’ятих Самоквасівських читань були ретельно підготовлені до публікації та об’єднані тематично в декілька блоків. Ця книжка дійсно є працею, що вшановує пам’ять видатного науковця В. Коваленка: у першій своїй частині вона повністю концентрується на житті та діяльності вченого, це її основа, а в другій – надає неоціненне занурення в актуальні проблеми історії та археології України, привернення уваги до яких прагнув би і сам учений. Розмаїття авторів, мов та тем, що тут розглянуті, підносить збірник до рівня книги, яка повинна бути на поличці кожної зацікавленої в минулому нашої країни людини, кожного науковця, який працює в галузі гуманітарних знань.