Глиняні вироби в поховальних пам'ятках давньоруського часу (за матеріалами археологічних досліджень кінця ХІХ – другої половини ХХ ст.) - Троцька, В. (Сiверянський літопис, 2023)
Мета статті полягає в здійсненні аналізу праць археологів кінця ХІХ – другої половини ХХ ст., в яких досліджували глиняні вироби в похованнях давньоруського часу. Опрацьований матеріал дозволяє дійти висновків, що впродовж давньоруського часу існували два поховальні обряди – трупоспалення та трупопокладення небіжчиків. При обох видах поховань серед супровідного інвентарю знаходили різні типи глиняних виробів: горщики, глечики, миски, амфори, зооморфні та антропоморфні статуетки тощо. Наявність глиняних виробів у похованнях дослідники в першу чергу пов’язують із віруванням жителів у потойбічне життя, намаганням забезпечити покійного всім необхідним на тому світі, зокрема їжею та питвом, оскільки давньоруське населення вірило, що в потойбічні продовжується життя. Традиційною є думка, що в поховальній обрядовості речі, які клалися до могили, мали забезпечити потреби небіжчика після тілесної смерті. Вдалося дослідити місцезнаходження та різні способи покладання глиняних виробів у могилах під час кремації та інгумації померлих, як у дорослих так і дитячих похованнях.