Литовські стежки Броварського краю - Сундук, А.; Крепак, І. (Сiверянський літопис, 2023)
Важливою сторінкою історії Броварщини є литовський період, який іще малодосліджений, але він справив потужний вплив на можливості розвитку регіону. Враховуючи географічну близькість до столиці й зв’язок із нею в ключових питаннях розвитку, відбулися процеси інкорпорації Броварщини до литовської держави (хоча й із врахуванням місцевого базису й традицій). Метою дослідження є спроба історичної реконструкції окремих особливостей розвитку Броварського краю в литовський період (за правління Володимира Ольгердовича). Методи: історичний, проблемно-аналітичний. Наукова новизна полягає у визначенні основних процесів розвитку краю в литовську добу з урахуванням місцевих особливостей та специфіки. Висновки. У процесі вивчення питання досліджено особливості розвитку Броварського краю в литовський період. Показано, що період литовського правління мав вагомі риси автономії врядування, що дозволяло князю провадити досить незалежну політику в різних сферах. Зокрема, вагомі зусилля були спрямовані на утвердження внутрішньої автономії шляхом підтримки місцевих феодалів. Також було сприяння розвитку економіки краю, ремесел і промислів. Вагома роль належала торгівлі, адже тут проходили торгові шляхи, розташовувалися митниці, митні пости й застави. Враховуючи досить високий рівень розвитку економіки, було й монетне карбування. Важливо, що для забезпечення потреб роздрібних операцій почалося карбування імітацій ординської монети – київських наслідувань Джанібека, а потім й власних монет Ольгердовича. Важливе значення для історії краю має Русанівський скарб.