Грецька етнічна меншина в новітньому історіографічному дискурсі - Доценко, В.; Виговський, М.; Жолоб, М. (Сiверянський літопис, 2024)
Мета дослідження: подати огляд сучасної історіографії, присвяченої різним аспектам побутування грецької етнічної меншини в Україні; розкрити особливості періодизації історії грецької етнічної меншини, визначити характерні особливості новітньої історіографії та окреслити процес її формування; подати огляд сучасних елліністичних досліджень українських науковців; надати характеристику найбільш суттєвих та змістовних елліністичних досліджень, які побачили світ протягом останніх років. Наукова новизна: розкрито особливості наукових пошуків українських дослідників, які найбільш предметно та детально висвітлювали різні аспекти історії та діяльності греків на території України в різні часи; охарактеризовано особливості сучасної концепції вивчення грецької етнічної меншини на території України, зазначено про необхідність ретельного вивчення історії меншини для глибшого розуміння багатьох аспектів власної історії, що особливо актуально в наш час, коли Україна зіткнулася з викликами й виборює право на вільне існування, без перекручування історії. У статті розкривається, як сучасні науковці, використовуючи новітні методи дослідження, у тому числі міждисциплінарні підходи, максимально точно та всебічно розкривають особливості історії та культури грецької етнічної меншини. Практичне значення дослідження полягає в тому, що його можна використати в процесі підготовки наукових матеріалів стосовно грецької етнічної меншини та комплексних студій, присвячених дослідженню меншин нашої країни, а також при написанні статей, монографій, дисертацій науковцями, викладачами, приватними дослідниками, аспірантами та студентами.