Переселення німецьких колоністів із Чернігівської та Полтавської губерній на південноукраїнські землі в другій чверті ХІХ ст. - Герасимчук, О. (Сiверянський літопис, 2024)
Важливими чинниками, які впливають не лише на демографічні параметри населення, а й на життєдіяльність країни в цілому, є міграційні процеси. Показовим може бути накопичений досвід у минулі століття державотворення на українських землях, особливо під час здійснення переселенської політики й інтеграції іноземних переселенців на Південь України. Сьогодні вивчення тогочасної практики є актуальним і необхідним для вироблення збалансованої державної політики стосовно національних меншин. Дослідницька робота в цьому напрямку є цінним надбанням для більш поглибленого вивчення історії нашої країни. Метою цієї статті є дослідження особливостей переселенського руху німецьких колоністів, які жили в Чернігівській та Полтавській губерніях, на південноукраїнські землі в другій чверті ХІХ ст. Методологічною основою дослідження є принципи історизму, науковості та обʼєктивності, що сприяло неупередженому та достовірному підходу до зʼясування конкретних фактів та демонстрації логіки розвитку змін в історичному процесі. Методи дослідження ґрунтуються на принципах історизму та об’єктивності; вони представлені загальнонауковими методами аналізу, синтезу та спеціально-історичними – історико-порівняльними й історико-генетичними. Наукова новизна дослідження: вперше на основі архівних матеріалів розглянуто особливості переселення мешканців німецьких колоній Чернігівщини та Полтавщини на землі Південної України в другій чверті ХІХ ст. Висновки: за всю історію перебування на теренах України німецькі поселенці зробили вагомий внесок у політичний, соціально-економічний та культурний розвиток нашої Батьківщини. Можна стверджувати, що історія німецьких колоністів стала невідʼємною частиною як історії Північного Лівобережжя, так і загалом усієї України.