Пансіон Чернігівської класичної чоловічої гімназії: заснування, функціювання, ремонтні роботи (40–80-ті рр. XIX ст.) - Рига, Д. (Сiверянський літопис, 2024)
Мета публікації: на основі вивчення джерел та аналізу наукової літератури дослідити історію будівництва й функціювання пансіону при Чернігівській класичній чоловічій гімназії, вивчити різні етапи перебудови споруди пансіону протягом окресленого періоду. Методологія дослідження ґрунтується на принципах історизму, об’єктивності, аналізу, а також історико-порівняльному методі. Наукова новизна: уперше здійснено спробу цілісного та комплексного дослідження питання розташування, зведення, перебудов і функціювання пансіону при Чернігівській класичній чоловічій гімназії. Виявлено й охарактеризовано його особливості та доцільність будівництва. Висновки. Упродовж усього ХІХ ст. через зростання кількості населення міста в Чернігові існувала потреба в розширенні закладів освіти, а також постанні нових. Це привело до поступового збільшення обсягів будівництва, відтак при чоловічій гімназії зводять пансіон. Його призначення полягало в розміщенні приїжджих учнів та збільшенні навчальних класів гімназії. Це у свою чергу свідчить про значущість закладу та наявну в ті часи можливість залучити до навчання значно більше охочих здобути ґрунтовну освіту. Вивчення справи будівництва освітніх закладів у цілому в Чернігові протягом окресленого періоду є актуальним, оскільки освіта відігравала важливу роль в історії Сіверщини та загалом України.