Румунський Часослов 1833 р. в колекції Чернігівського історичного музею та щоденник солдата Першої світової війни - Май-Борода, М. (Сiверянський літопис, 2024)
Мета статті: уведення до наукового обігу інформації про богослужбову книгу, що зберігається в фондах Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського – Часослов 1833 р., виданий в Румунії. А також введення до наукового вжитку особистого щоденника власника книги, солдата Першої світової війни Гаврила Барана, що розкриває подробиці знахідки Часослова. Стаття ґрунтується на загальнонаукових методологічних принципах історичності, цілісності та об’єктивності. Вони реалізуються через застосування історико-критичного, аналітичного та логічного методів. Наукова новизна: історія книги та шлях її надходження до музею раніше не досліджувалися. У статті систематизовано зібраний матеріал, що стосується історії музейного артефакту. Щоденник Гаврила Барана як важливе джерело з історії Першої світової війни публікується вперше. Висновки. Опрацьований матеріал дозволяє визначити, наскільки це можливо, місце, де була знайдена книга, та її подальше місцезнаходження до моменту передачі Часослова до музею. Особистий щоденник солдата дає змогу детальніше дослідити події Першої світової війни переважно на Румунському фронті та частково на території України через призму сприйняття їх безпосереднім учасником в період з березня 1916 р. по жовтень 1917 р. Автор звертає особливу увагу на побутову сторону солдатської служби, детально описує пересування війська, передає через текст свої внутрішні переживання та фіксує враження від побачених ним румунських звичаїв і традицій.