Числова інформація «Житія преподобного Феодосія Печерського» як ключ до розуміння його глибоких символічних змістів - Нікітенко, М. (Сiверянський літопис, 2024)
Мета. У статті досліджено символічний зміст числової інформації, вміщеної в давньому «Житії преподобного Феодосія Печерського», що увійшло до складу Успенського збірника ХІІ ст. і до Другої Касіянівської редакції «Києво-Печерського патерика» 1462 р. Зроблено висновок про те, що числа й дати, наявні в «Житії», значно помножують семантичні ряди цього твору, даючи змогу поглибити рівні його сприйняття. До того ж числова інформація твору, не зважаючи на її суто символічний характер, може прислужитися для відповіді на цілком конкретне запитання про час народження преподобного Феодосія Печерського і, відповідно, про вік, у якому цей святий помер.