Село Черниш в умовах тимчасової російської окупації 2022 р. (за даними усноісторичних досліджень) - Дорохіна, Т.; Коваленко, О. (Сiверянський літопис, 2024)
Мета статті полягає у відтворенні подій, які відбувалися у с. Черниш на Чернігівщині в період тимчасової російської окупації з 25 лютого по 1 квітня 2022 р., з’ясуванні настроїв та поведінки місцевого населення. Методологічну основу дослідження становлять принципи історизму, аналізу, синтезу, порівняння, об’єктивного та неупередженого опрацювання усноісторичних свідчень респондентів. Наукова новизна зумовлена залученням усноісторичних джерел, з опорою на які схарактеризовано емоційно-психологічний стан населення, особливості поведінки людей, їхню реакцію на заходи окупантів, а також з’ясовано основні життєві стратегії та способи виживання мешканців села під час активної фази бойових дій. Фіксація фактичного матеріалу може стати в пригоді під час формування джерельної бази й історіографічного підґрунтя для написання узагальнювальних праць з історії російсько-української війни. Висновки. У статті відтворено події російського наступу на Чернігівщину, зокрема з’ясовано ситуацію в с. Черниш; схарактеризовано тактику та стратегію загарбників; установлено збитки, заподіяні виробничій та соціально-культурній інфраструктурі села, господарствам місцевих мешканців. Водночас засвідчено патріотичне піднесення людей, їхню згуртованість та взаємодопомогу, що вплинуло на настрої мешканців в умовах тимчасової окупації.