Що таке «татарщина» із заповіту Волинського князя Володимира Васильковича (1287 р.)? - Гулевич, В. (Сiверянський літопис, 2024)
Мета статті – з’ясувати, чим була «татарщина» із заповіту волинського князя Володимира Васильковича (1287 р.). Новизна: «татарщина» досі не була предметом спеціального дослідження. У джерелах XIII ст. вона згадана лише один раз і жодного разу в XIV ст. Тому для визначення її суті й змісту проаналізовано згадки про «татарщину» та «ординщину» в джерелах XV–XVI ст. Висновки: «татарщина» була нерегулярним екстраординарним і чітко не обумовленим податком на князівські потреби, пов’язаними з монголами.