Гарнізон Батурина 2 листопада 1708 р. - Павленко, С. (Сiверянський літопис, 2024)
Метою запропонованої студії є поглиблений огляд джерел 1708 р. щодо формування залоги Батуринської фортеці для захисту від військ О. Меншикова під час переходу І. Мазепи та його прибічників на бік Карла ХІІ, визначення реальної кількості оборонців столиці Гетьманщини. Завдяки проблемно-аналітичному методу автор ретельно дослідив-осмислив наявний великий масив матеріалів, документів, в яких ішлося про чотири етапи поповнення гарнізону Батурина. Новизною матеріалу є те, що вперше подані дані, які підтверджують, що станом на 2 листопада 1708 р. гарнізон Батурина складав до 10000 вояк різних військових формувань. Обрахунок кількості оборонців здійснено на основі врахування мобілізаційних заходів у Гетьманщині в жовтні 1708 р., оцінки складу куренів Батуринської сотні, Засеймських сотень, а також фактів переміщень гетьманських контингентів напередодні штурму фортеці. Висновки. Стаття спростовує наративи російської історіографії про те, що з перших днів повстання гетьманці не підтримали дії гетьмана І. Мазепи проти царя та розбіглися по домівках. Склад оборонців Батурина засвідчує, що гетьманську столицю захищали до 6000 городових козаків, 2000 сердюків, 500 засеймців, 1000 чоловік Батуринської сотні, близько 500 гармашів, пушкарів, палубників.