Діяльність Експедиції Батуринського та Глухівського будівництва (розкриття питання виробництва й постачання кахлів до міст Батурина та Глухова на основі аналізу архівних документів ЦДІАК) - Фурсова, Ю. (Сiверянський літопис, 2024)
Мета дослідження полягає в систематизації інформації, яка стосується діяльності Експедиції Батуринського та Глухівського будівництва на прикладі виробництва, купівлі та, відповідно, постачання кахлів і різноманітних матеріалів, необхідних для будівництва та облицювання печей у гетьманських та інших адміністративних будинках у м. Батурині та Глухові, станом на середину ХVIII ст. Порушена в статті тема є актуальною в контексті дослідження гетьманської столиці Батурина та загалом історії Чернігово-Сіверщини. Наукова новизна порушеної теми полягає у здійсненому комплексному аналізі та систематизації джерел із Центрального державного історичного архіву України (м. Київ, зокрема фонд 269 «Похідна канцелярія гетьмана Кирила Розумовського», справа № 1481). Під час підготування публікації використано принципи: історизму, конкретності та об’єктивності, системності, опори на історичні джерела, порівняльно-історичні методи дослідження. Висновки. Попри наявні наукові розвідки, на сьогодні залишається чимало нез’ясованих питань, які стосуються розбудови міст Глухова та Батурина за часів гетьманування Кирила Розумовського. Важлива роль у розбудові цих міст належить Експедиції Батуринського та Глухівського будівництва. У цій публікації на основі документів із Центрального державного історичного архіву України (м. Київ) розглянуто питання, що стосується виробництва, купівлі та, відповідно, постачання кахлів і різноманітних матеріалів, необхідних для будівництва та облицювання печей у гетьманських будинках та інших адміністративних спорудах у Батурині та Глухові, станом на середину ХVIII ст. Ця інформація є важливою в контексті загального дослідження внеску гетьмана Кирила Розумовського в розбудову головних міст Гетьманщини, відтак окреслена тема потребує подальших наукових досліджень.