Чернігівський обласний молодіжний театр - Косаченко, В. (Сiверянський літопис, 2024)
Мета статті: представити історію Чернігівського обласного молодіжного театру: відкриття та діяльність установи, колектив і репертуар театру; значення функціонування театру в різні історичні періоди; сучасне приміщення театру – пам’ятка архітектури місцевого значення. Наукова новизна. У статті представлено матеріали історії Чернігівського молодіжного театру, які зберігаються в Державному архіві Чернігівської області (ДАЧО), у музеї театру «Музей історії та розвитку Молодіжного театру» та завдяки свідченням (спогадам) працівників театру. Методологічну основу роботи становлять принципи цілісності, систематичності, історизму та об’єктивності, завдяки чому вдалося досягти неупередженості та забезпечити комплексність дослідження. Під час написання статті було використано всі загальні методи дослідження: емпіричні, теоретичні, комплексні, а також спеціальні методи наукового дослідження: компонентний аналіз та групування. Висновки відповідають поставленій меті дослідження: було прослідковано історію Чернігівського обласного молодіжного театру, його функціонування в різні періоди, під різними назвами (до 1996), у різних приміщеннях міста (до 1988), зміни колективу та репертуару. Важливо зазначити, що театр зберіг свою основну функцію і залишається важливою складовою культурно-просвітницького життя міста.