Поетичний Псалтир румунського дипломата Теодора Корбе в колекції Чернігівського історичного музею - Май-Борода, М. (Сiверянський літопис, 2024)
Мета статті полягає у введенні до наукового обігу інформації про поетичний релігійний твір румунського дипломата та письменника Теодора Корбе – Псалтир у віршах, що зберігається у фондах Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського. Стаття ґрунтується на загально-наукових методологічних принципах історичності, цілісності та об’єктивності. Вони реалізуються через застосування історико-критичного, порівняльно-аналітичного та логічного методів. Наукова новизна: історія книги та шлях її надходження до музею раніше не досліджувалися. До недавнього часу атрибуція книги була неповна й обмежувалася лише визначенням назви твору та часом його написання в межах XVII – поч. XVIII ст. У статті систематизовано зібраний матеріал, що стосується історії музейного артефакту. Висновки. Опрацьований матеріал дозволив визначити автентичність художнього твору, його автора, установити час і місце написання віршованого Псалтиря, підтвердити, що книга написана власноручно Теодором Корбе.