Основи формування метрології циклічності розвитку національної економіки - Столяров, В.Ф.; Шинкарюк, О.В.; Воробей, С.І. (Вісник економічної науки України, 2024)
В статті сформульовані робочі гіпотези метрології циклічності розвитку економіки України на глобальному, національному, регіональному і місцевому рівнях та на рівні суб’єктів господарювання. Розглянуті сутність і зміст стадій циклічного розвитку. Стисло узагальнені теоретичні аспекти метрології економічних і ділових циклів розвитку національного господарства. Розкрита логіка методології аналізу циклічності розвитку з використанням ідей і методів зарубіжних авторів. На підставі міжнародного досвіду систематизовані індикатори і показники спостереження економічних і ділових циклів. З використанням окремих індикаторів (випереджаючих, співпадаючих і відстаючих) здійснені оцінки циклічності розвитку національної економіки України у різні роки (1996–2023 рр.). Намічені завдання подальших аналітичних досліджень у другій частині статті «Тенденції циклічності розвитку національного господарства України».