Економічне стратегування та заходи щодо підвищення ефективності інноваційно-проєктної діяльності позашкільних мистецьких освітніх закладів - Пасечник, І.В. (Вісник економічної науки України, 2024)
В роботі запропоновано стратегічний підхід до підвищення ефективності інноваційно-проєктної діяльності в позашкільних мистецьких освітніх закладах України. В умовах сучасної глобалізації і мінливих вимог суспільства до якості освіти, ці заклади відіграють важливу роль у розвитку творчих здібностей молоді та їх естетичної освіченості. Основний фокус дослідження приділяється аналізу існуючих викликів та можливостей, які можуть бути використані для формування ефективних стратегій і практик. Дослідження включає кілька ключових аспектів: розробку інноваційної стратегії для інтеграції новітніх технологій у навчальний процес, методи підвищення професійної компетенції викладачів, а також стратегія для розширення міжнародного співробітництва та партнерства. Автори пропонують комплексний план дій, який включає в себе впровадження інтерактивних та студентоцентричних методів навчання, інтеграцію цифрового мистецтва та віртуальної реальності, та акцент на міждисциплінарних проєктах. Крім того, звертаємо увагу на необхідності економічної ефективності і фінансової стабільності інноваційних проєктів, висвітлюючи стратегії залучення додаткових ресурсів та оптимізації витрат через впровадження енергоефективних технологій та автоматизації процесів. Рекомендації також включають розробку нових платних програм, комерціалізацію продуктів діяльності закладів, а також стратегії для ефективного управління ризиками. Завершується дослідження висновками, які підкреслюють значення інноваційно-проєктної діяльності для всебічного розвитку особистості учнів, підготовки їх до активної участі в культурному та професійному житті, а також необхідність постійного вдосконалення освітніх програм відповідно до сучасних вимог і технологічних досягнень.