Мезин на Десні. Динаміка зміни археологічних культур - Куриленко, В.; Отрощенко, В. (Сiверянський літопис, 1996)
Мезинська округа вже майже 100 років сяє яскравою цяткою на археологічній карті України — чудовою верхньопалеолітичною стоянкою. В останні 30 років, завдячуючи зусиллям колективу Мезинського археологічного музею, здійснено комплексне археологічне обстеження пам’яток Подесення довколо села. Виявлено увесь спектр і зріз археологічних культур краю, зібрано унікальні колекції кераміки, знарядь праці та культу, мистецьких витворів давньої людини. Видобуті матеріали дозволяють з відносною певністю моделювати культурні процеси, що мали місце у Мезинському мікрорайоні впродовж тисячоліть.