Я був тоді начальником зміни четвертого блока… - Фащевський, К. (Сiверянський літопис, 1996)
Костянтин Фащевський — один із тих, хто безпосередньо вступив у боротьбу з ядерним монстром на другий день після аварії. Через два роки він, не вагаючись, залишив одержану у Києві квартиру, переїхав до Славутича, щоб продовжувати працювати на ЧАЕС і водночас продовжувати роботу з ліквідації наслідків лиха. Хоча стан його здоров’я був на той час таким, що відмова від повернення на станцію могла бути сприйнята із розумінням. Але він не зрозумів би себе сам. У багатьох ліквідаторів здоров’я, м’яко кажучи, не блискуче. Дають про себе знати підступні рентгени і Костянтинові. Але, попри жорсткий практицизм, який диктується негараздами нашого буття, усе-таки залишилися люди, які на перше місце ставлять моральні критерії, визначені ними для себе особисто. Учорашній начальник цеху дезактивації, а сьогоднішній директор центрального підприємства з переробки радіоактивних відходів Костянтин Фащевський серед них.