Хто кував славу «русского оружия» - Сергійчук, В. (Сiверянський літопис, 1996)
Географія походів українського козацтва в складі російської армії надзвичайно широка — від Балтики до Каспію, а згодом і далі на схід. Про це, до речі, свідчать ті архівні документи, які сьогодні ще невідомі не тільки широкому загалу, а й дослідникам. Одним з таких унікальних, на мій погляд, є реєстр козаків сосницької сотні Чернігівського полку 1724 року, який дає не просто іменний перелік, а й точний опис участі кожного в походах російської армії. Здається, подібне джерело з історії українського козацтва в такому детальному вигляді ще не публікувалося.