Перше побиття демократів? - Симоненко, В. (Сiверянський літопис, 1996)
Як відомо, жовтневий погром у Ніжині організували чорносотенці, тобто члени горезвісного «Союзу руського народу». Справа в тому, що в Ніжині чорносотенців очолив не розгнузданий громило, не зловісний піп-мракобіс, а видатний науковець, професор історико-філологічного інституту М. І. Лілеєв, який одночасно займав посаду міського голови. Показання студента історико-філологічного інституту С. А. Остроградського проливають світло на те, хто був справжнім винуватцем цих зловісних подій, малюють справжнє обличчя цих захисників «святої Русі», яких навіть монархіст, також професор історико-філологічного інституту М. М. Бережков у своїх щоденниках називає прямо мерзотниками. Вони подають нам такі далекі від нас події першої народної революції в Ніжині правдивим словом архівного документа.