Колективізація на Менщині - Полетун, Н. (Сiверянський літопис, 1996)
Колективізація 1929—1931 pp. була суперечливим і драматичним поворотом як в економічних відносинах, так і в усьому укладі життя селянства. Вона пройшлася могутнім плугом не тільки по ланах, а й по душах, долях. Рубець від нього залишається у свідомості людей і понині. Події, пов’язані з ліквідацією «останнього експлуататорського класу», — одна з найбільш трагічних сторінок сталінського «великого перелому», що переломив хребет найбільш активній частині селянства.