До 70-річчя Сергія Дмитровича Крижицького (Археологія, 2002)
11 грудня 2002 р. виповнилося 70 років від дня народження видатного українського вченого Сергія Дмитровича Крижицького. З 1981 р. С.Д. Крижицький очолює відділ античної археології і разом з цим з 1987 р. є заступником директора Інституту археології НАН України. Протягом 1972—1994 рр. С.Д. Крижицький беззмінно очолював Ольвійську археологічну експедицію Інституту археології НАН України, нині є її науковим керівником. Науковий доробок Сергія Дмитровича налічує близько 200 праць, опублікованих в українських і зарубіжних виданнях. До особистого внеску С.Д. Крижицького у розробку наукових проблем належать дослідження характеру грецької колонізації в районі Ольвії і створення її моделі; вивчення залежності розвитку цієї держави від змін довкілля. У зв’язку з 70-річчям колектив Інституту археології НАН України, співробітники античного відділу зичать Сергію Дмитровичу довгих років життя, міцного здоров’я, нових творчих здобутків на ниві наукової діяльності. Саме до 70-річчя С.Д. Крижицького античний відділ ІА НАН України підготував збірку наукових праць його учнів та колег.