Між Балтикою і Понтом: відкриваючи сторінки праісторії Європи - Відейко, М.Ю. (Археологія, 2002)
З 1991 р. діє проект спільних польсько-українських наукових досліджень праісторії пограниччя між Східною та Західною Європою. Цей міжнародний дослідницький проект отримав назву видання, яке було започатковано на початку 1990-х років групою археологів з Познані та Києва — «Ваltiс-Роntiс Studies», тобто «Балтійсько-понтійські дослідження». На меті було дослідження історії земель між Балтикою на півночі та Чорним морем — давнім Понтом Евксинським — на півдні в ті далекі часи, коли ще не існувало ні Польщі, ні України, ні інших європейських країн, а наші далекі предки розмовляли нині забутими мовами праісторичної Європи. Втіленням майже десятирічної праці стали 9 томів «Baitic-Pontic Studies».