Солоницька битва наливайківців і її відображення в народних переказах та легендах - Охріменко, П. (Сiверянський літопис, 1996)
У 1996 році, а саме в кінці травня — середині червня, виповнюється 400-річчя від часу трагічної події в історії визвольної боротьби українського народу — останньої битви козацько-селянських повстанських загонів, очолених Северином Наливайком. Ця подія відбулася неподалік від Лубен в урочищі річки Солониці, набувши характеру жорстокого погрому, який ще раз засвідчив непримиримість польських магнатів і закріпаченого ними українського народу. Вона була симптомом грядущої неминучої розправи, яка незабаром реалізувалась у визвольній війні українського народу під проводом Богдана Хмельницького. Одним з найважливіших підготовчих її етапів було саме повстання наливайківців.