До історії Чернігівської громади - Русанов, Ю. (Сiверянський літопис, 1996)
Минуло 100 років з того часу, як на арені української історії знову розпочала свою діяльність Чернігівська громада, що на відміну від своєї попередниці громади 61—63 p.p. XIX ст. була згуртованішою, цілком таємною оранізацією кінця XIX — початку XX ст. Про її діяльність збереглися спогади видатних громадських діячів Чернігова. Та автор цих рядків, працюючи в Інституті рукопису ЦНБ АН України, виявив нові матеріали, які висвітлюють роль членів Чернігівської громади у політичному та культурно-освітньому житті тієї доби.