«Я хочу бути вільним!». Штрихи до життєпису Євгена Онацького - Демченко, Т. (Сiверянський літопис, 1996)
Людина, яка над усе ставила свободу, велике право бути вільним «у своїх думках і своїх почуваннях, вільним у свойому духовному світі», не змогла б вижити в радянському суспільстві. Тому наш земляк Євген Онацький і прожив 60 років на чужині, залишивши в колах української діаспори глибокий слід і вдячну пам’ять. До нас же він повертається лише тепер.