Робота «трійок» на Чернігівщині - Розстальний, В. (Сiверянський літопис, 1996)
У зв’язку з проведенням масових «операцій» щодо колишніх куркулів, членів «антирадянських» партій, білогвардійців, жандармів і службовців царської Росії, бандитів, реемігрантів, учасників антирадянських організацій, церковників і сектантів, наказом наркома внутрішніх справ СРСР генерального комісара держбезпеки М. Єжова за № 00447 від 30 липня 1937 р. були створені республіканські, крайові та обласні «трійки» для розгляду справ на вказану категорію осіб, які за мірою покарання поділялися на дві категорії: 1. Найбільш ворожі із перерахованих вище елементів, які підлягають розстрілу; 2. Всі інші, які підлягають ув’язненню в табори чи тюрми на строк від 8 до 10 років.