Проект козацького князівства кінця XVI ст. та його автор - Леп’явко, C. (Сiверянський літопис, 1997)
Українське козацтво з’явилося на історичній арені наприкінці XV ст. і досить швидко заявило про себе, як про дієздатну форму самооборони населення. Великий внутрішній потенціал козацтва уже невдовзі змусив українських, литовських і польських політиків замислитися над способами його використання в інтересах державної політики.