До статусу Новгород-Сіверського княжіння - Бодрухін, В. (Сiверянський літопис, 1997)
Новгород-Сіверське княжіння мало дуже велику площу та багато населення. Природно, маючи такий потужний потенціал, воно відігравало значну роль у міжкняжих стосунках. Та в історичній літературі це княжіння традиційно завжди має назву уділа. Чернігівське, навпаки, подається як самостійне, а то й «велике» княжіння. Підкреслимо, що в писемних джерелах багато інших князівств, у суверенітеті яких ніхто не має сумнівів, теж не «великі».