Універсали гетьманів як джерело з історії українських міст - Швидько, Г. (Сiверянський літопис, 1997)
До багатьох малодосліджених проблем в історії України належить і проблема взаємовідносин між різними станами у містах Гетьманщини другої половини XVII — середини XVIII ст., політики гетьманів по відношенню до міщанства. До деякої міри можливість висвітлити ці питання створює вивчення універсалів гетьманів, наданих міщанам. Загалом можна сказати, що універсали гетьманів, надані міщанським общинам, дозволяють визначити правове і майнове становище міщан, їх місце в соціальній структурі міст, джерела міських доходів, соціальні відносини у містах.