Славетні імена Сіверянщини: Роман Ракушка-Романовський (Самовидець) - Горобець, В. (Сiверянський літопис, 1997)
Однією з найвидатніших історіографічних пам’яток й одним з найдостовірніших історичних джерел 17 століття є, безперечно, «Літопис Самовидця». Твір є чи не винятковим за своєю самобутністю явищем української писемності. Як історичне джерело, літопис містить повідомлення про такі події та явища, згадки про які нерідко не збереглися в жодних інших документах або передані тенденційно, з фактичними помилками. Завдяки літопису відтворено чимало цікавих і повчальних сторінок вітчизняної історії, якої б могли, за відсутністю інформації про них у Самовидця, назавжди загубитися під товщею століть, стати недоступними для нащадків. Але — парадокс історії — і на сьогодні нам достеменно невідомо: хто є автор твору, що заховав своє ім’я під літературним псевдонімом «Самовидець»?