Горленки і Скоропадські - Забіяка, I. (Сiверянський літопис, 1997)
Питанню взаємостосунків між староукраїнськими родами історична наука уваги приділяла значно менше, ніж висвітленню їх між окремими представниками, які зробили значний внесок в українську науку і культуру. Була, правда, спроба понад сто років тому О. Лазаревського зробити огляд «людям старої Малоросії», але він, не применшуючи значення цієї праці в цілому, обмежився родовідним деревом та короткою його характеристикою. Неоціненний вклад у розробку даної теми внесли також Г. Милорадович, В. Модзалевський, О. Оглоблін, із сучасників С. Білокінь та інші. Втілення у життя взаємозв’язків між родами в основному було заслугою чоловічої та жіночої статі їх, на рівні сімейних шлюбів...