Землетруси на Середній Надніпрянщині за доби Київської Русі - Зоценко, В. (Сiверянський літопис, 1997)
Виділений хронологічний діапазон, за даними кліматології, співпадає з так званим «малим льодовим періодом» у Європі. У попередніх спостереженнях підкреслювався взаємозв’язок між кліматичними оптимумами та сейсмічними виявами. Тепер можемо висунути вірогідне припущення, що тектонічна несталість Середньої Наддніпрянщини, як і Європи у цілому, має тенденцію до сейсмічної активності у суміжних циклах позитивних або негативних оптимумів клімату. Таким чином, вірогідність руйнівної сили землетрусів у Дніпровсько-Поліському регіоні — цілком реальна. Особливо, з огляду на поріг переходу до чергової погодно-атмосферної екстреми, який намітився у останній чверті XX ст.