З документації гетьмана І. Мазепи (публ. Ю. Мицика) (Сiверянський літопис, 1997)
Даною статтею завершуємо публікацію документів гетьмана України у 1687 — 1709 pp. Івана Мазепи, знайдених нами у складі колекції Марціна Гожковського, яка зберігається нині у Бібліотеці Польської Академії наук у Кракові (далі БПАН), у відділі рукописів (далі — ВР). Перша частина даної статті було видрукувана на сторінках «Сіверянського літопису» № 3 за 1997 p.), а окремі універсали друкувалися у іншій нашій статті. Відзначимо, що листи Мазепи, знайдені нами у польських архівах, лише починають друкуватися, бо вони писані із значною домішкою латини і тому потребують додаткових зусиль на переклад. Тут подаємо всього 11 документів І. Мазепи, які охоплюють хронологічно 1688—1704 pp.