Біля джерел національно-культурного відродження України (Етнопсихологічні та соціально-традиційні підоснови Кулішевої творчості) - Грушевський, М. (Народна творчість та етнографія, 1997)
Річниця смерті П.О. Куліша нагадує нам, як ще мало і слабо знаємо ми цього третього в великій всеукраїнській трійці — поруч Шевченка і Костомарова. Куліш — лірик, суб'єктивіст, одвертий егоцентрист, лишив таку масу матеріалу для пізнання своєї інтелектуальної, соціальної і творчої індивідуальності, як рідко котрий інший український діяч.