«Націоналістичні і наклепницькі збочення» (публікація В. Сергійчука) (Сiверянський літопис, 1997)
Друкуємо красномовне свідчення епохи тоталітаризму — доповідну записку першого секретаря Чернігівського обкому КПУ Борисенка. Безневинні з сьогоднішнього погляду критичні висловлювання літераторів, їх твори стали надзвичайною подією в масштабах області. Вірнопіддані слуги компартійної ідеології забили на сполох, мовби вчуваючи у порушенні питання про українську мову загрозу своєму існуванню. Цікаво, що І. Драч сьогодні є членом Руху, а Б. Олійник — членом КПУ, тієї КПУ, яка у 1968 році проявляла занепокоєність його творчістю... Документ, розшуканий в колишньому республіканському архіві ЦК КПУ, надав редакції доктор історичних наук Володимир Сергійчук.