Яків Острянин — гетьман України - Лавренчук, П. (Сiверянський літопис, 1997)
По-різному можна ставитись до витоків і ролі українського козацтва в історії України, але для нас, краєзнавців-істориків, є дуже важливим, що саме уродженець Чернігівщини Яків Острянин (Остряниця) за 10 років до козацької революції під проводом Б. Хмельницького підняв найбільше козацько-селянське повстання за політичні, соціальні та релігійні права українського народу, стояв біля витоків Слобідської України. Саме така видатна історична особа заслуговує на повагу і шану українського народу.