Друге народження Чернігівського Спаса (Відродження Спаського собору в II половині XVIII століття) - Степанова, О. (Сiверянський літопис, 1997)
Перлина давньоруської архітектури — кафедральний Спаський собор XI століття — тільки протягом XVIII ст. пережив дві пожежі — 1718 і 1750 року. Остання виявилась найжахливішою у 7-віковій історії храму: в пожежі згорів іконостас XVII ст. і дерев’яні частини хорів; були зруйновані (обвалились) бані і склепіння собору: сходова вежа — «красний терем» також напівзруйнувалась, мармурові колони всередині храму дали тріщини. Потрібно було відновити собор. Важливу інформацію про це нам дає стаття протоієрея собору Платонова, де подані відомості про так звані «блята» з відмітками з літопису, що зберігалися в соборі.