Миргород як один із найвизначніших центрів українського народного мистецтва - Ханко, В. (Народна творчість та етнографія, 1997)
1879 року з нагоди 70-річного ювілею М. Гоголя шанувальники його таланту в Миргороді порушили питання про присвоєння його імені навчальному закладу. Етапи становлення цього прикметно-українського навчального закладу показові. З 1896 року діє Миргородська художньо-промислова школа ім. М. Гоголя, реорганізована 1918 року в художньо-промисловий інститут. Через 9 років перетворили на розширений навчальний комплекс. У навчальному закладі у Миргороді викладали і творчо працювали корифеї українського національного мистецтва: Опанас Сластьон, Василь Кричевський, Юхим Михайлів, Іван Падалка і багато-багато інших.