Проблеми етнопсихології українського народу в спадщині Пантелеймона Куліша (1819—1897) - П'ятаченко, С. (Народна творчість та етнографія, 1997)
Пантелеймон Куліш (1819—1897) пройшов довгий і складний шлях змін світогляду, боляче пережив кризи, метався і часом навіть розривав стосунки з українським світом. То ж зрозуміло, чому слово і чин "гарячого Куліша" вже століття викликає пильний інтерес в україністів. В основу статті покладена доповідь автора, виголошена на науковій конференції, присвяченій 175-річчю від дня народження П.О. Куліша, яку провели Глухівський та Сумський педагогічні інститути в 1994 році.