Творчість Гната Хоткевича та українська національна музична культура - Димченко, С. (Народна творчість та етнографія, 1998)
Гнат Мартинович Хоткевич (1877 — 1938) посів помітне місце в історії української культури ХХ ст. як письменник, мистецтвознавець, бандурист-віртуоз, викладач, композитор, режисер, етнограф, фольклорист, організатор і керівник народних художніх колективів. У кожній з цих галузей він залишив яскраві віхи, багато що вперше здійснено ним.