Встановлення та перший період радянської влади в Чернігові - Бойко, B. (Сiверянський літопис, 1997)
Після жовтневого перевороту українські сили, спираючися на легітимний центр влади — Українську Центральну Раду, спробували перебрати контроль над усією територією України, що неминуче вело їх до зіткнення з більшовиками, Спочатку здавалося, що перевагу має українська сторона, однак більшовикам вдалося переломити перебіг подій на свою користь. Чернігів в цьому плані досить типове місто.