Проблеми становлення фінансової бази місцевого самоврядування - Коваленко, Л. (Сiверянський літопис, 1997)
Демократизація суспільних відносин передбачає поглиблення самостійності місцевих органів влади у вирішенні соціально-економічних завдань розвитку територій. Є об’єктивні причини, що викликають необхідність розширення владних повноважень органів місцевого управління. Наприклад, на регіональному рівні необхідно задовольняти свої специфічні соціальні, виробничі інтереси: розвивати територіальну інфраструктуру, вирішувати питання охорони навколишнього середовища, раціонального використання природних ресурсів, здійснювати структурну перебудову економіки та забезпечувати комплексний, пропорційний розвиток виробництва.