До проблеми існування і наукового вивчення іконопису на Придесенні - Курач, C. (Сiверянський літопис, 1997)
Готуючи в 1996 р. науковий каталог колекції ікон художнього музею і вступну статтю до нього, довелось переглянути значну кількість літератури про місцевий іконопис. Підсумки привели до висновків: рукописні джерела з цієї проблематики у Чернігові відсутні, друковані, подекуди не несуть наукової інформації. Так виникла думка про створення хоча б узагальненого матеріалу з проблем існування і наукового вивчення іконопису Чернігівщини.