Духівниці як культурно-історичні пам'ятки XVII —XVIII ст. - Барловська, A. (Сiверянський літопис, 1998)
Духівниці являють собою унікальне джерело, що містить інформацію з історії побуту, господарських відносин, соціальних розмежувань, самобутньої культури вищої верстви Гетьманщини, її смаків, інтересів. Духівниці дозволяють саме «їхніми» очима поглянути на світ, тому вони є криницею для вивчення психології, світогляду представників Середньовіччя і раннього Нового часу.