Радянізація Західної України з 1939 — 41 рр.: Чернігівський обком КП(б)У діє - Шара, Л. (Сiверянський літопис, 1998)
17 вересня 1939 року, згідно з пактом про ненапад від 23 серпня 1939 року між Німеччиною та Радянським Союзом, частини Червоної Армії під командуванням маршала С. Тимошенка перейшли кордон Польщі і вступили на територію Західної України. Народні Збори, які відбулися у Львові 27 жовтня 1939 року, ухвалили резолюцію про приєднання Західної України до Радянського Союзу. На західноукраїнських землях повним ходом пішла радянізація, бо радянське керівництво прагнуло якомога швидше поставити під свій контроль всі сфери життя західних областей, уніфікувати їх.